fbpx
Lidhu me ne

Çkemi! Çfarë po kërkoni?

Destinacione

Banjat e Bënjës, ujërat termale të njohura që në antikitet për vetitë e tyre kuruese

Banjat e Bënjës janë burimet me ujëra termale më të njohura në Shqipëri. Që në antikitet njerëzit i kanë përdorur këto burime me ujë të ngrohtë për të gjetur shërim nga sëmundje të ndryshme. Uji, me një përmbajtje substancash minerale të tretura, si sulfate, sodë bikarbonate e minerale të ndryshme, buron nga një çarje e thellë tektonike dhe del në sipërfaqe në 6 burime të ndryshëm, më një temperaturë që varjon nga 26 – 32 gradë celcius.

Burimet Termale të Bënjës, ose siç njihen ndryshe Banjat e Bënjës, ndodhen 14 km në jug të qytetit të Përmetit, në komunën Petran, pranë fshatit Bënjë. Ujërat termale burojnë përgjatë rrjedhës së lumit Langaricë, rreth 3 km nga pika ku ai bashkohet me lumin Vjosë. 6 burimet janë të njohur për vetitë e tyre kuruese, 4 prej të cilëve për sëmundjet e reumatizmës, 1 për sëmundjet e lëkurës dhe 1 për sëmundjet e stomakut. Studiues të ndryshëm, të cilët kanë analizuar këto ujëra termale, i kanë cilësuar ato si ndër më të mirat në Evropë për vetitë terapeutike që paraqesin.

Banjat ndodhen në natyrë, por uji i tyre ka një temperaturë konstante gjatë gjithë vitit. Ato janë të vizitueshme nga kushdo, pa kosto apo tarifa. Në afërsi të banjave mund të vizitohen edhe monumente kulturore, si Ura e Katiut, apo monumente natyrore, si Kanionet e Langaricës.

Kliko për të komentuar

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Keshilla per blerjet tuaja

Më të lexuarat

Keshilla per blerjet tuaja

Shkrime të ngjashme

Poezi

Varfëria  Ju, të pasur, kur rrini Rreth zjarrit me gëzime, Qeshni, hani e pini, Xbaviti me dëfrime, Kërceni e këndoni Dhe çeli e gëzoni,...