fbpx
Lidhu me ne

Çkemi! Çfarë po kërkoni?

Poezi

Punërat e Perëndisë – nga Andon Z. Çajupi

Punërat e Perëndisë

Zot i math e i vërtetë,
Ç’do pun’ e ke bërë vetë;

Bëre qiejtë dhe denë,
Bëre yjtë dhe dhenë,
Bëre diellin’ me dritë,
Bëre nat’ e bëre ditë,
Bëre erënë dhe retë,
Bëre pemëtë me fletë,

Bëre hënëzën me yje,
Bëre fusha, male, pyje,
Bëre zogjtë, që këndojnë,
Dhe lulet që lulezojnë,

Bëre dimër’ e beharë,
Bëre kuaj e gomarë,
Bëre misër edhe grurë,
Po më shumë bëre gurë.

Si bëre kaqë të mira,
Bëre dhe shumë egërsira:

Bëre arinë dhe derrë,
Bëre… po ç’nukë ke bërë?
Bëre botënë të tërë,
Bëre dhe djallë me brirë!
Çdo pun’ e ke bërë mirë,
Po një gjë bëre pa mënde,
Dhe prishe punën tënde:

Kur bëre derr’ dhe arinë,
Ç’deshe që bëre Turqinë?
Se të mos qenkej kjo farë,
Bota do të vinte mbarë,
Dhe do të lulëzonte,
Shqipëria do t’gëzonte.

– Andon Zako Çajupi

_______________________

Andon Zako Çajupi (Sheper, 27 mars 1866 – Heliopolis, 11 korrik 1930) ishte poet, dramaturg, jurist, atdhetar dhe veprimtar i shquar i Rilindjes Kombëtare.

2 Komente

2 Comments

  1. Fjodora

    14 Janar, 2022 at 3:22 pm

    I beri qe te shohim telenovela nga mengjesi ne darke… te shkretet ne thuaj!!

  2. Petro

    17 Janar, 2022 at 9:18 pm

    Çfarë të themi! Shqiptarët kanë harruar nënat e baballarët dhe kanë filluar të nderojnë turqit!

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Keshilla per blerjet tuaja

Më të lexuarat

Keshilla per blerjet tuaja

Shkrime të ngjashme

Poezi

Varfëria  Ju, të pasur, kur rrini Rreth zjarrit me gëzime, Qeshni, hani e pini, Xbaviti me dëfrime, Kërceni e këndoni Dhe çeli e gëzoni,...